Intervju sa Sandrom Nešić povodom ICT Hub Startup programa

Intervju sa Sandrom Nešić povodom ICT Hub Startup programa

Nije neuobičajeno da pišemo o ICT Hub – u, stalno nam daju povoda za to. Organizujući redovno dešavanja namenjena mladoj populaciji koja želi da otpočne karijeru, oni pomažu realizaciji kreativnih ideja i podstiču preduzetnički duh.

Trenutno su u toku prijave za upis polaznika treće generacije ICT Hub startup programa koji će polaznicima olakšati da pokrenu svoje Startup-ove, uvesti ih dublje u svet biznisa, a ova predavanja i radionice trajaće od oktobra 2016. do maja 2017. Podsećamo, prijavljivanje će uskoro biti završeno, tačnije 26. septembra. Požurite.

Za one koji su propustili vest o ovom programu – http://itgirls.rs/otvorene-prijave-za-ict-hub-startup-program/. Imate još 5 dana da se pridružite. Link za prijavljivanje se nalazi ovde – http://generacija3.icthub.rs/. 

Ako vam fali motivacija (ako, a ne vidim zašto bi) da se upustite u program koji će vas pripremiti za uspešan biznis, imajte na umu da će 5 timova pohađati ove radionice besplatno.

Danas ćemo porazgovarati sa Sandrom Nešić, koordinatorom programa u ICT Hub-u, docentom na Fakultetu za ekonomiju, finansije i adminstraciju, predavačem na predmetu Preduzetništvo.

 

  1. Šta koordinator programa podrazumeva? Opiši nam ukratko svoja zaduženja.

ICT Hub Startup program već treću godinu za redom nastoji da tehnološkim preduzetnicima koji imaju ideje u oblasti infomacionih tehnologija, najšire rečeno, pruži potrebnu edukaciju, mentorsku podršku, potrebne kontakte u poslovnom svetu i veze sa potencijalnim investitorima, kako bi ubrzali proces razvoja poslovne ideje i razvoja proizvoda za koji postoji tražnja na tržištu. U tom kontekstu moj posao se tiče organizacije programskih aktivnosti koje su potrebne timovima i projektima na kojima rade. Ukratko, definisanja radionica/obuka koje je neophodno da prođu, prateći metodologiju koja je specifična za razvoj startapa, dogovaranja načina rada sa velikim brojem mentora koje imamo u našoj mentorskoj mreži, a sve u cilju odgovaranja na specifične potrebe koje projekti imaju i pružanja potrebnog usmeravanja u razvoju poslovanja. Tu su i brojne druge programske aktivnosti koje organizujemo poput ICT Hub Meetup-a, celodnevnih radionica, master klasova, na kojima pored polaznika programa, svi oni koji žele da steknu nova znanja i čuju iskustva onih koji su u startap svetu nešto duže imaju priliku da uče i prave nove kontakte.

 

  1. Šta smatraš najvećim uspehom koji si postigla u ICT Hub-u?

Pre svega, u ICT Hub-u je sve timski rad i bilo bi jako teško ostvariti bilo kakav uspeh da nije odličnih ljudi koji čine naš uigrani tim. Lični uspesi i zadovoljstva su najviše vezani za doprinos koji dajem svakom događaju, startapu koji napravi poslovni pomak/uspeh bilo koje vrste, jer imam osećaj da se na mikro nivou ICT Hub-a, ali i makro nivou domaćeg startap ekosistema neke stvari pomeraju nabolje. Nakon nekoliko godina rada čini se da je lakše neke stvari pokrenuti i motivisati mlade ljude da budu preduzimljiviji, da misle o realizaciji velikih ideja koje unapređuju našu svakodnevicu, poslovnu i privatnu svojim rešenjima.

 

  1. Kakva iskustva nosiš sa svojih prethodnih (i sadašnjeg, takođe) zanimanja? Kako je biti profesor na fakultetu?

Pre rada u ICT Hub-u moja karijera je bila uglavnom akademska i vredno sam razvijala taj deo svog profesionalnog života. Rad sa studentima je uvek motivišući i izazovan. Radite sa mladim ljudima koji su željni novih znanja/iskustava, a to znači i stalan rad na unapređenju sopstvenih znanja i veština. Važnije, imate mogućnost da im predstavite nove načine sagledavanja razvoja njihovih karijera, doprinesete odabiru oblasti njihovih intersovanja i budućih zanimanja. Podjednako je važan i naučno-istraživački rad kroz koji nastojim da dam doprinos razvoju oblasti kojima se bavim, a to su ekonomija i menadžment.

 

  1. Koliko je lako (ili teško) uklopiti rad na fakultetu i rad u ICT Hub-u?

Kada radite ono što volite svaki dan, imate osećaj kao da ne radite, zar ne? Rad na fakultetu i u ICT Hub-u je prilično komplementaran. Predajem na predmetu Preduzetništvo, koje je prilično profilisano ka tehnološkom preduzetništvu. Za studente organizujemo gostujuća predavanja uspešnih preduzetnika/preduzetnica, kompanijske posete, mogućnost da pomognu nekom startapu u sprovođenju određenog istraživanja/rešavanju izazova sa kojim se suočava. Sa velikim brojem istih saradnika sarađujem i u ICT Hub-u. U tom smislu i nemam osećaj da radim više poslova. Podrška porodice ima najveći uticaj da imate mogućnost da sve postignete i nemate osećaj da negde nešto propuštate i niste prisutni.

 

  1. Šta je tebi interesantno kod preduzetništva u oblasti tehnologije?

To je oblast preduzetništva koja poslednjih decenija, posebno poslednjih desetak godina dramatično utiče na promenu načina na koji rešavamo probleme naše svakodnevice od načina kupovine, putovanja, obrazovanja…  Promene koje doživljavaju neke industrije su korenite. I sve se to dešava u sadašnjem trenutku, tako da smo svedoci, a oni odvažni, deo uticaja, koje tehnološke kompanije sa svojim rešenjima imaju na poslovni svet oko nas i pre svega, nas lično.

 

  1. Kako ti vidiš naše, srpsko tržište, kada je reč o ovoj oblasti?

Potencijal IKT industrije u Srbiji je veliki. Ovo je najbrže rastuća, izvozno orijentisana industrija sa velikim potencijalima da se uz odgovarajuće stvaranje povoljnijeg poslovnog okruženja, koje je preduzetnički orijentisano, da se naprave poslovni poduhvati koji su globalni od samog starta. Potrebno je daleko više raditi na stvaranju okruženja koje daje odgovarajuće uslove.

 

  1. Ako mladi, budući preduzetnik ima dobru ideju za biznis, koje još kvalitete, po tvom mišljenju, treba da poseduje, kako bi se ta ideja uspešno sprovela u delo?

Mora da poseduje strast, da ono čime se bavi realizuje i kada je jako teško, kada deluje da neće uspeti. Dalje, odličan tim sa komplementarnim znanjima i veštinama kako bi ideju realizovao, kako bi učio i razvijao sebe, tim, projekat. Ostalo, potreban novac, kontakti, prostor za rad su faktori na koje ćete lakše uticati i prevazići ih.

 

  1. Kada govorimo o predstojećem programu koji će pomoći timovima da pokrenu svoje Start up-ove, šta je njegova najvažnija komponenta, po tvom mišljenju? Šta će najviše pomoći timovima?

Najkraće bih to definisala kao stavljanje razvoja ideje i projekta u okruženje gde su prisutni akteri koji razumeju vaše želje, nedoumice, probleme i imaju veliku želju da pomognu – naši mentori, partneri, drugi startapi na programu, naši alumnisti, startapi koji rade u ICT Hub-u…

 

  1. Kako je koncipiran čitav program? Kako će teći radionice?

ICT Hub program traje od oktobra ove godine do maja sledeće. Svi programski sadržaji su u popodnevim časovima, pa je moguće uskladiti druge poslovne obaveze sa radom na projektu. Celine programa prate metodologiju razvoja startapa i bave se pitanjima validacije problema i niza pretpostavki na kojima počiva ideja startapa, oblikovanja proizvoda koji će imati svoje korisnike/kupce, kako doći do njih, koji je poslovni model odgovarajući, na koji način doći do potrebnih izvora finansiranja, na koji način komunicirati to što radite zaintereosvanim stranama, kako graditi tim, procese unutar razvoja biznisa itd. Radionice su uglavnom koncipirane da budu interaktivne i daju potrebne odgovore na pitanja koja timovi imaju u datom trenutku ili će im tek postati važna. Bitan deo programa jesu mentorske sesije koje timovi imaju sa mentorima koji su iskusni profesionalci u svojim oblastima rada – preduzetnici koji imaju iskustva u pokretanju i vođenju razvoja startapa, eksperti iz drugih važnih oblasti poslovanja neophodnih za razvoj biznisa.

 

  1. Za kraj, koji bi tvoj savet bio za sve one koji žele da se bave preduzetništvom?

Ukoliko imaju veliku želju da menjaju svet oko sebe i početnu ideju kako bi to uradili, potrebno je samo da se okruže ljudima koji dele iste vrednosti, ostalo sledi samo od sebe.