5 razloga zašto ti treba mentor

5 razloga zašto ti treba mentor

“Being a mentor to someone is not about creating them in your own image, but giving them the opportunity to create themselves.”

Steven Spielberg

Pojam mentora se pojavljuje još u vreme Antičke Grčke, a sama reč potiče iz Homerove Odiseje. Mentor je bio veran prijatelj Odiseju i učitelj njegovog sina Telemaha, kojem je Odisej poverio kuću i sina na čuvanje pred polazak u Trojanski rat. Sedamdesetih godina prošlog veka, mentorisanje se učvrščuje u Sjedinjenim Američkim Državama. Tokom ranog razvoja Facebooka, Mark Zakerberg je imao mentore, a jedan od njih je bio Stiv Džobs. Slučajnost? Teško. Ironično je što ga danas porede sa Bil Gejtsom tokom devedesetih godina.

Šta je uloga mentora?

» mentor • muški rod: Vođa, stručni savetnik;
Nastavnik, odgojitelj;

Uloga mentora u poslovnom okruženju je da obezbedi optimalne instrukcije i predloge, kontakte i razvojnu podršku. Dobar mentor može pomoći svom mentiju da kvalitetnije obavlja svoj posao i donosi bolje odluke. Odnos mentor – mentij pruža vrstu interakcije u kojoj mentij može da se obrati svom mentoru za konsultacije, savet ili da zajedno prodiskutuju opcije. Sledi pet razloga zbog kojih bi trebalo da obezbedite sebi mentorsku podršku. Možda ste već imali mentorsku podršku, a da toga niste ni svesni. Vaš stariji kolega sa prvog posla je bio vaš mentor, hteo on to ili ne.

1. Znaj da ništa ne znaš.

Zato tvoj mentor zna. Mentori imaju znanje koje su spremni da ulože u mentije, a to im niko ne može oduzeti. Osim znanja, poseduju životno i akademsko iskustvo koje su spremni da prenesu na svog štićenika. Nekada problemi deluju nerešivo, dok se ne pojavi neko ko je imao sličan problem. Mentori sa lakoćom rešavaju većinu nedoumica u donošenju poslovnih odluka, zahvaljujući iskustvu koje su stekli kroz rad ili znanju koje su im preneli njihovi mentori.

 2. Dostigni svoj pun potencijal.

Verovatno postoje talenti i veštine koje niste primetili kod sebe. Dobar mentor može otkriti sirove sposobnosti i pomoći vam da ih razvijete do punog potencijala. Pretpostavimo da ste naučnik koji je prezentovao brojne naučne radove pred više od 200 ljudi. Možda vam ne bi palo na pamet da imate razvijene veštine prezentovanja – jer to nije bio sam cilj prezentacije. Mentori će vas “gurati” van granica, jer veruju u vas i neće dozvoliti da budete prosečno uspešni.

3. Mentori znaju ljude koji znaju ljude.

Donald Tramp je nekako uverio ceo svet da se borio još od srednje škole da bi postigao ovo što je danas. To nije tačno, njegov otac je bio imućan i radio je u oblasti građevine i tako mu omogućio da stekne prve bitne kontakte. Ostali smrtnici zato imaju mentore. Mentor može pomoći tokom karijere tako što će omogućiti da upoznate ljude iz poslovnog okruženja do kojih ne možete doći sami. Ili koje je jednostavno kul poznavati.

4. Motivisaće te.

Da razjasnimo, biti mentor je velika odgovornost i podrazumeva da ovu ulogu može da obavlja samo neko ko ima dosta profesionalnog i životnog iskustva. Takva osoba je prošla dosta uspona i padova, a tokom vašeg profesionalnog razvoja će biti podrška u takvim situacijama. Mentor zna da je neuspeh prirodna pojava i motivisaće štićenike da nastave uprskos preprekama.

5. Uvek ćeš imati prijatelja. Jer tvoj mentor zna previše.

Odnos mentor – mentij od samog starta zahteva uzajamno poštovanje i poverenje. Mentor će biti aktivan svedok i učesnik vaših karijera, te će znati većinu detalja iz te oblasti vaših života. Ne bi li vas naučio novu lekciju, i sam će često podeliti neku priču iz svog života. Ovako se rađaju prijateljski odnosi.

Imate li vi mentora?

Nevena

Lovac na izazove po izboru, regruter usled spleta okolnosti.

No comments yet. Be the first one to leave a thought.
Leave a comment

Leave a Comment