Ovo je Trejsi. Ona je uspešan inženjer. Budi kao Trejsi.

Ovo je Trejsi. Ona je uspešan inženjer. Budi kao Trejsi.

Trejsi Čou (Tracy Chou) je ćerka dvoje inženjera, studirala je kompjuterske nauke na Univerzitetu Stanford, a zatim je radila kao praktikant u kompanijama Facebook, Google i Rocket Fuel. I know – WOW! Kolege i poznanici imaju samo reči hvale. Članci pisani o njoj je predstavljaju kao jaku i samosvesnu devojku neodoljivog osmeha i stila.

Trejsi danas radi u Pinterestu kao softverski inženjer, a bila je jedna od prvih 15 zaposlenih. Uprkos dokazanim sposobnostima, put do ove pozicije nije bio lak. Program prakse koji je pohađala u gigantskim kompanijama nosi brojne prednosti i iskustva, ali te pogodnosti idu ruku pod ruku sa rivalstvom. Obeshrabrena, Trejsi bira da napusti svet programera. Kako sama navodi imala je neprijatnosti zbog sujete pojedinih muških kolega, koji su shvatanja da je industrija rezervisana za njih. Pojedinci su ti koji čine da se osoba oseti odbačenom. Nošena vlastitim negativnim iskustvom, Trejsi je počela da razmatra položaj marginalizovanih grupa. Od prekvalifikacije je odvraća ponuda startapa Quora. Znala je da, ukoliko napusti tech karijeru, biće samo jedna među 41% žena koje tako učine.

Tokom godišnjeg okupljanja povodom proslave dana Grejs Hoper, Trejsi je došla do zaključka da je osetno manje žena koje rade u IT-u. Ali, kako nabaviti dokaze?

Nakon okupljanja, napisala je post „Where are the numbers?“. Trejsi razmišlja kao inženjer i zato je od kompanija tražila – data. Pozvala ih je da podele podatke o strukturi zaposlenih, putem repozitorijuma na sajtu GitHub. Imajući u vidu da kompanije imaju tendenciju da manilpulišu ovim podacima, tražila je da podaci budu vezani isključivo za tehničke pozicije. Brojevi su izgledali jako loše – Mozzila je imala samo 9% ženskih iženjera. Google je u tehničkim timovima imao 17%, a Facebook i Yahoo manje od 15% pripadnica ženskog pola. Čak i Pinterest, za koji Trejsi radi, imao je 12%. Brojke su te koje su prodrle u srž problema i obelodanile pravo stanje stvari. Sa ovim podacima, dobijena je polazišna tačka puta ka rešenju, a kompanije su obećale promene.

Trejsi je uvrštena u 30 najuspešnijih ljudi ispod 30 godina na Forbsovoj listi. Često navodi da je na svom putu do vrha retko srela ženu. Nastavlja da radi u struci i niže uspehe, postiže da bude uzor mnogima kroz aktivizam. U slobodno vreme se bavi klajmbingom. Kaže da je klajmbing naučio bitnu lekciju – ako ne možeš da se proguraš do vrha uz pomoć mišića, moći ćeš ako napraviš dobru strategiju.

Nevena

Lovac na izazove po izboru, regruter usled spleta okolnosti.

No comments yet. Be the first one to leave a thought.
Leave a comment

Leave a Comment