Dnevna doza motivacije – Suzan i Debi, ništa manje od izuzetnog

Dnevna doza motivacije – Suzan i Debi, ništa manje od izuzetnog

Nedavno smo obećali da ćemo predstaviti čitaocima još svetski poznatih i istaknutih ženskih osoba iz sveta tehnologije i prirodnih nauka. One zavređuju našu pažnju, a predstavljaju inspiraciju i motivaciju za sve one koje se nalaze na prekretnici ili u nedoumici.

Na samom početku treba pomenuti Suzan Vojcicki, današnjeg CEO YouTube-a, a nekadašnjeg prvog marketing menadžera Google-a. Nju nazivaju najznačajnijim “google-rom” za kojeg nikada niste čuli, najvažnijom osobom u oblasti marketinga i oglašavanja, a neizostavna je na Forbsovim i Fortune listama najuspešnijih i najjačih ličnosti u ovoj oblasti. Time magazine je imenovao jednom od 100 nauticajnijih ljudi u 2015. godini, a kada su drugom prilikom pisali o Suzan, nazvali su je i najmoćnijom ženom na internetu. U Google-u je radila na ranim projektima koji su postigli ogroman uspeh i slavu. Jedan od njih je i Google Doodles, a doprinela je i razvoju Google Images i Google Books. Jedan od ključnih momenata za razvoj Google-a bila je kupovina YouTube-a 2006. godine, a ovo je takođe bila Suzanina odluka. YouTube je u tom periodu predstavljao konkurenciju Google-u, iako su obe kompanije tada bile znatno manje zapažene i zastupljene.

U Suzaninoj impresivnoj biografiji ne smemo izostaviti činjenicu da ona uspeva da balansira između poslovnih poduhvata i porodice. Naime, Suzan je majka petoro dece i kao takva se, između ostalog, zalaže za uvođenje beneficija za trudnice i porodilje.

Nezaobilazna je i Debi Sterling, CEO GoldieBlox. Ova mlada žena je istrajna u nameri da edukuje devojčice kroz igru tako što planira da im obezbedi osnovna znanja koja se tiču prostornog planiranja i orijentacije. Ideja je stvoriti igračku koja će posedovati spoljašnjost primamljivu devojčicama, ali ujedno i svojstva koja će uticati na sticanje veština koje predstavljaju osnove arhitekture i inženjerstva. Cilj Goldieblox-a je da najmlađe damice pripremi za matematiku i prirodne nauke koje ih čekaju tokom školovanja, da probudi u njima interesovanje za te oblasti i da pospeši razvoj sposobnosti svojstvenih levoj hemisferi mozga.

Debi i njen GoldieBlox se vode mišlju da postoji milion devojčica koje su zapravo inženjeri. Samo – one to još ne znaju.

Tatjana

Writing is thinking on paper.

No comments yet. Be the first one to leave a thought.
Leave a comment

Leave a Comment