I look like an engineer

I look like an engineer

Naleteli smo na tekst, koji je prerastao u čitav pokret, a njegov cilj je stati na kraj diskriminaciji i nepravednom tretiranju žena. Sa druge strane, interaktivan je i koristan, jer poziva čitaoce da komentarišu i podele svoja iskustva.

Naime, autor je Isis Wenger, po profesiji inženjer u OneLogin kompaniji. Pristavši da postane zaštitno lice kampanje za regrutaciju talenata, naišla je na niz oprečnih reakcija. Ona ističe kako joj je čitava ova situacija donela neku vrstu popularnosti, kakvoj se nije nadala i priželjkivala. Glavninu njene priče čini borba protiv predrasuda, klišea, marginalizacije i izopštavanja svakog pojedinca u radnom okruženju, a na prvom mestu (zbog ličnog iskustva) žene u IT industriji. Slikajući se za kampanju pokrenula je nevoljno i lavinu komentara poput – da li inženjer treba ovako da izgleda?

anchalee

Dovedena u apsurdnu situaciju, uprkos tome što je samo radila svoj posao i ponašala se u skladu sa interesima firme, ističe komentar u kojem nepoznati mladić doslovno govori da kao žena u tom poslu ne može biti ozbiljno shvaćena i da će se svako fokusirati na njen izgled. Kampanja je upućena pojedincu koji je zainteresovan i kvalifikovan za poziciju u firmi, njegov pol i poreklo su irelevantni, kao i druge socijalne, verske i nacionalne odrednice. Kompaniji su potrebni kompetentni talenti. Tu leži jednakost i tu treba da postoji uzajamno poštovanje, saradnja i empatija. Uz sve ovo, navedeni su i drugi primeri nedoličnog ponašanja na radnom mestu, kao što je poruka kolege autorki kampanje kojom joj otvoreno predlaže da budu prijatelji sa povlasticama, a ne manjka nepoštovanja ni drugom kolegi koji ju je obasuo novčanicama dok je sedela za radnim stolom. Ovo su važne teme o kojima treba govoriti. Zapitajte se – kakav je osećaj biti bezrazložno diskreditovan, omalovažavan i osramoćen, znajući da ste profesionalac u svom poslu i na visini zadatka? Ovde pol nije bitan. Ne definiše nas spoljašnost, već odnos prema sebi i drugima.

Kampanja je doživela svoj vrhunac u Silicijumskoj dolini, a podignuta je i platforma na kojoj će diskriminisani moći da podele svoja iskustva i dobiju podršku zajednice. Isis sada nailazi na komentare da bi trebalo da promeni svoje ime, a čak joj je zbog toga Facebook nalog bio privremeno blokiran.  Verovatno da njeno ime nije najsrećnija okolnost u današnjici, ali Isis je neko ko je već jednom odbio da se uklopi u kalup.

Izgledaš li ti kao inženjer? Pošalji nam fotku sa tvog radnog mesta sa hashtagom #itgirlssrbija !

Upišite vašu email adresu kako biste dobili najnovije tekstove direktno u inbox:

Nevena

Lovac na izazove po izboru, regruter usled spleta okolnosti.

No comments yet. Be the first one to leave a thought.
Leave a comment

Leave a Comment