Konferencije, još jedan primer neravnopravnosti polova i rasa?

Konferencije, još jedan primer neravnopravnosti polova i rasa?

Konferencije nemaju sjajnu reputaciju kada je u pitanju ravnopravnost polova. Tek nekoliko konferencija imaju “bolji” procenat (pri čemu mislimo na > 25%) predavača ženskog pola. Broj ženskih predavača prednjači na onim konferencijama čije su teme “meke”, poput web dizajna, UX/UI, menadžmenta. Uzorci su najčešće to što (1) žene ređe podnose prijave za učešće, (2) organizatori češće kontaktiraju muške predavače i (3) zato što su žene manje agresivne kada je u pitanju self branding, promocija pojedinca i karijere pojedinca.zene konferencije zenska

Istraživanja pokazuju da poslodavci pre šalju muške članove tech timova na konferencije. 

Znanje je za sve.

Konferencije stvaraju mogućnost da naučite nešto novo iz oblasti kojom se bavite u profesionalnom, ali često i zabavnom okruženju. Ovakva događanja su dobra prilike da razvijere nove veštine, upoznate istomišljenike i kolege ili usvojite nove trendove, stvorite prilike za sebe. Svakako, mnogo je razloga zbog kojih treba posećivati konferencije.

Nedavno je grupa organizatora iza Web Summit, Rise i Collision konferencija obezbedila 10.000 besplatnih karata kao podršku ženama u oblasti informacionih tehnologija. Ovaj gest nije protumačen kao iskren, a organizatori su nespretno ovaj događaj uporedili sa popularnim muzičkim festivalom. Na sceni će biti 42 žene i čak 146 muških govornika i predavača. More women in Tech, my ass. 

Ipak, što je džabe i nama je drago. Podelili smo link na našoj stranici za karte za Collision Conf. Uprkos tome što su neke devojke dobile besplatne karte, realnost je da ne mogu sve da priušte put. Tu uskačemo mi!

women tech konferencije

Konferencije su za sve.

Ukoliko ste ugrabile kartu za ovu ili neku drugu konferenciju, pozivamo vas da nam se javite na [email protected] Pošaljite nam kratko motivaciono pismo na temu zašto želite da otputujete na neku konferenciju, kratak opis događaja i kratak opis zanimanja. Odabraćemo tri devojke koje ćemo predstaviti na našoj stranici. Pokušaćemo da uz pomoć sponzora organizujemo sredstva za troškove puta. Osim toga, u planu imamo meet-up, o kom ćemo vas naknadno obavestiti.

Pozivam kompanije koje su zainteresovane da podrže ovu inicijativu da nam se jave i pomognu da tri devojke posete jedan od ovakvih događaja. Ako nas je već malo na sceni, neka nas bude više u publici. Možete me kontaktirati na [email protected] 

Nevena

Lovac na izazove po izboru, regruter usled spleta okolnosti.

No comments yet. Be the first one to leave a thought.
Leave a comment

Leave a Comment