Liga izuzetnih žena – Elizabet Holmes i Ruzvana Bašir

Liga izuzetnih žena – Elizabet Holmes i Ruzvana Bašir

Žene inženjeri, programeri i tehnolozi su brojčano nadjačane od strane muškaraca u ovim sferama. Da žene i te kako mogu da utabaju stazu ka uspehu i učine nešto revolucionarno pokazuju brojne uspešne dame, a u ovom tekstu ćemo predstaviti dve.

Jedna od njih je tridesetjednogodišnja Elizabet Holms. Sa devet godina napisala je pismo svom ocu, u kojem navodi da je njen cilj da stvori nešto veliko i inovativno, nešto za šta čovečenstvo nije znalo. U svojoj 19 godini Elizabet je napustila elitni univerzitet Stenford i posvetila se karijeri. Okrenula se zdravstvu i načinjen je korak napred u oblasti testiranja krvi, što je u znatnoj meri doprinelo kvalitetu lečenja. Analize krvi su pod njenim okriljem postale daleko bezbolnije, a uz to efikasnije.

Naime, ona je iskoristila novac koji su roditelji izdvojili za njeno školovanje da investira u Theranos – spoj reči terapija (therapy) i dijagnoza (diagnosis). Theranos je kompanija u čijim laboratorijama je omogućeno jeftinije i pristupačnije vršenje analiza krvi. Ovo će doneti olakšanje pacijentima, pomak u medicini, a Elizabet ispunjenje sna. Elizabet je proglašena najmlađim bilionerom na svetu koji je samostalno stekao bogatstvo i poručuje – jedna malena kap može promeniti sve.

U ligu izuzetnih žena spada i Ruzvana Bašir, Engleskinja pakistanskog porekla. Diplomirala je na Oksfordu, a zatim je završila i Harvard. Radila je u brojnim gigantskim kompanijama na visokim pozicijama. Svoju moć i uticaj je iskoristila za otvorenu borbu protiv seksualnog zlostavljanja, čija je žrtva i sama bila.

Ova mlada žena je osnivač i CEO Peek.com. Peek je osnovan 2012. godine i namenjen je putnicima kako bi im boravak na određenoj destinaciji bio potpuniji i lakši. Funkcioniše po principu bukiranja određenih aktivnosti i na taj način je putovanje unapred isplanirano, a korisniku ove usluge ostaje da se prepusti i uživa. Od momenta kada je osnovala Peek, Bašir je proglašena jednom od najuticajnijih žena u oblasti tehnologije, pored Šeril Sandberg i Marise Mejer. Takođe, našla se na listi 35 žena ispod 35 godina koje unose novine u tehnologju. Peek.com je među 50 najboljih sajtova 2014. godine i među 10 najinovativnijih pojava u oblasti turizma. Ova inspirativna žena smatra da je najvažnije izaći iz svoje zone sigurnosti.

Kada se udaljimo od rutine i dodelimo sebi važniju, dinamičniju i opasniju ulogu, tada sve postaje moguće i mi možemo biti ono čemu smo se bojali da težimo. Budućnost može biti daleko bolja od sadašnjosti, a na vama je da učinite da tako bude.

Tatjana

Writing is thinking on paper.

No comments yet. Be the first one to leave a thought.
Leave a comment

Leave a Comment