Član 23, Ljudska prava i slobode, Ustav Republike Srbije

Član 23, Ljudska prava i slobode, Ustav Republike Srbije

“Ljudsko dostojanstvo je neprikosnoveno i svi su dužni da ga poštuju i štite.”
Član 23.
Ljudska prava i slobode
Ustav Republike Srbije

Ukoliko imate profil na nekoj od društvenih mreža, do sada ste sigurno naleteli na post koji je objavila Milica Knežević.

Milica je student Tehničkog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu, ali Milica nije običan student. Milica je već u prvom semestru postigla odlične rezultate. I Milica je digla glas kako bi se izborila za svoja prava i prava svih onih koji nailaze na fizičke prepreke na svom putu. Tek toliko je neobična. Skrenula je pažnju na problem zbog kojeg su, kako kaže, ljudi odustajali od studija. Tehnički fakultet u Zrenjaninu nema adekvatan prilaz za invalidska kolica, a Milica ne može ni da prisustvuje predavanjima i laboratorijskim vežbama koje se odvijaju na spratovima.

– Ako neko ne krene da priča o ovome, svi ćemo i dalje biti diskriminisani, navodi Milica.

obrazovanje za sve

Kao i svaki drugi student, ona uči Javu i C. Sama doduše, jer nije mogla da prisustvuje vežbama. Kako bi prisustvovala sekcijama i predavanjima, dešavalo se da kolege ponesu Milicu uz stepenice, izlažući sebe i nju povredama.

Od ponedeljka će Fakultet preurediti raspored tako da većina predavanja budu održavana u amfiteatru u prizemlju, a za laboratorijske vežbe će obezbediti Milici individualnu nastavu. Ovo je, nadamo se, privremeno rešenje zarad svih budućih studenata. U zvaničnom saopštenju dekana Tehničkog fakulteta prof dr Milan Pavlovića, navedeno je sledeće:

“Kada smo identifikovali potrebu studentkinje, i postojanje potreba eventualnih budućih studenata sa ovakvim poteškoćama, mi smo doneli odluku  o ugradnji lifta u zgradu Fakulteta. Iz sopstvenih sredstava finansirali smo izradu tehničke dokumentacije za lift još u julu mesecu 2015. godine. S tim projektom smo konkurisali za sufinansiranje za deo sredstava kod APV Vojvodine, s obzirom da smo takođe na fakultetu odlučili da i u ugradnju lifta učestvujemo delom sopstvenim sredstvima. Na žalost dobili smo odgovor za tu namenu nema više sredstava za 2015. godinu. U želji da ipak našu nameru sprovedemo do kraja, konkurisaćemo i ove godine, mada je već nagovešteno da su mali izgledi za dobijanje sredstava. U međuvremenu pokušavamo da u postojećim uslovima maksimalno pomognemo koleginici Milici da što efikasnije isprati nastavni proces što je i dalo rezultate u januarskom ispitnom roku.”

– Uvek sam bila dobar đak i sada studiram ono što volim i čime bih volela da se bavim.

Ona želi da programira, a pažnju joj privlači i internet marketing. Želela bi da započne praksu u nekoj IT kompaniji, kako bi nadogradila svoje znanje.

Milica nema posebne potrebe. 
Milica ima samo potrebu da se obrazuje. Dostojanstveno. 

Na svima nama je, kako to kaže Ustav, da joj to pravo zaštitimo.

#obrazovanjezasve

Nevena

Lovac na izazove po izboru, regruter usled spleta okolnosti.

No comments yet. Be the first one to leave a thought.
Leave a comment

Leave a Comment