To the Moon and back – Margaret Hamilton

To the Moon and back – Margaret Hamilton

Nedavno je održano dodeljivanje Predsedničke medalje slobode u SAD-u (Presidential Medal of Freedom). Odlikovane su brojne izuzetne ličnosti iz sveta filma, umetnosti, nauke, sporta… Među onima koji su, ovom prilikom, okarakterisani kao izvanredni pojedinci koji su dali više nego značajan doprinos svetu i oblasti u kojoj su se ostvarili bila je i Margaret Hamilton, osamdesetogodišnja naučnica odgovorna za velika dela.

Naime, Margaret je bila deo tima koji je 1969. uspešno spustio čoveka na Mesec. Ovo bi se, naravno, i u današnjici smatralo enormnim poduhvatom, o šezdesetim godinama dvadesetog veka i da ne govorimo.

Margaret je bila mlada naučnica i majka, što je bilo vrlo neuobičajeno za razdoblje u kojem je živela, pa su neretke bile opaske na njen račun. Svoju ćerku dovodila je na posao, gde bi devojčica najčešće zaspala, a ona bi radila do kasno u noć. Kruži internetom i anegdota, koju je čak Margaret lično potvrdila, da se jednom zatekla na nekoj proslavi i u gluvo doba noći setila se moguće greške u kodu, pa je odjurila nazad na posao da je ispravi. Lično je govorila kako je njen najveći strah bio da će pogrešiti i tako izazvati krah misije.

Ipak, mlada naučnica se odlično snašla na čelu tima koji je bio odgovoran za Apolo misiju, kao i za kod koji ju je gotovo spasao, omogućivši im da nesmetano slete. Margaret je najveći doprinos misiji dala osmislivši način da kompjuter razgraniči relevantne od irelevantnih podataka i zadataka. Na taj način, podaci su skladišteni na osnovu prioriteta.

Pune tri decenije nakon što je Armstrong prošetao po Mesecu, upravnik NASA-e, Šon O’ Kifi, izjavio je da su upravo Margaret i njen tim bili odgovorni za koncept softverskog inženjerstva kakvo je danas zastupljeno.

Šta više, sama Margaret se smatra glavnim  „krivcem” za ulazak ove kovanice u upotrebu.

Najpoznatija fotografija na kojoj Margaret stoji pored hrpe papira (koji predstavljaju ručno pisani kod) legendarna je i odslikava u potpunosti koliko je tehnologija daleko otišla od vremena pohoda na Mesec. Međutim, kao i svaka legenda, ova slika praćena je brojnim zabludama. Čitavo pisanije pored kojeg mlada Margaret stoji na fotografiji često se pripisuje njoj lično. Ovaj podatak je netačan, čitav tim je bio jednako zaslužan za njegovu izradu.

Činjenica da se upravo Margaret smatra odgovornom za pisanje čitavog koda leži u tome što bi, po pravilu, to spadalo u opis „ženskog posla” tada. Nešto kao daktilografija.

Margaret

“There was no choice, but to be pioneers.”

Danas, svet i dalje gleda na ovaj poduhvat s jednakim divljenjem. A, evo i delića atmosfere sa dodele nagrada. Naravno, Hanks nije izostao 🙂 Kao ni odavanje počasti Amazing Grace (Hopper), posthumno.

 

Tatjana

Writing is thinking on paper.

No comments yet. Be the first one to leave a thought.
Leave a comment

Leave a Comment