Najava istraživanja

Najava istraživanja

Prema Fortune 500, pet najuspešnijih ljudi u IT industriji su Steve Jobs, Elon Musk, Richard Branson, Marc Cuban i Bill Gates.

Ovo smo znali, ali da li primećujete da nema nijedne žene?

Statistike pokazuju da na globalnom tržištu u IT i telekomunikacijama žene čine 28% ukupne radne snage, od čega je svega 8% u izvršnim odborima, a 4% je na direktorskim pozicijama. Ovaj manjak žena u IT industriji je direktna posledica toga što se devojčice od ranog detinjstva usmeravaju ka „ženskim oblastima“, kao što su društvene nauke i umetnost. Broj žena koje učestvuju u razvijanju programa drastično varira od zemlje do zemlje, a prosečan broj žena koje učestvuju u tech timovima iznosi 15,75%. U istraživanju srpske dev scene koje je sprovedeno krajem oktobra prošle godine, pronađen je podatak o razlici u platama između polova. Prosečna neto plata developera u Srbiji iznosi 1265 evra, dok žene na ovim pozicijama zarađuju 300 evra manje. Zabeležen je i jedan interesantan komentar:

Promovisati programiranje kod devojčica i žena, objasniti da nije “muško” zanimanje. Rodna, kao i svaka druga raznovrsnost, doprinosi stvaranju zdravijeg i kreativnijeg okruženja.

Kako bi žene osetile potrebnu podršku da započnu ili napreduju u svojim karijerama u IT, potrebno je obezbediti okruženje u okviru kojeg će im to biti omogućeno. Zbog ovoga smo odlučili da za početak utvrdimo uzroke manjka programerki, a zatim kroz pozitivne primere iz zemlje i okruženja, edukujemo i inspirišemo žene u IT zajednici.

 

Upišite vašu email adresu kako biste dobili najnovije tekstove direktno u inbox:

Nevena

Lovac na izazove po izboru, regruter usled spleta okolnosti.

No comments yet. Be the first one to leave a thought.
Leave a comment

Leave a Comment