[ccpw id="5"]

Veb SajtoviOsnove za kreiranje veb-sajtova

Osnove za kreiranje veb-sajtova

-

Autorska prava

U bitne osnove za kreiranje veb-sajtova spada Autorsko pravo. Dostupnost velike količine raznih sadržaja na vebu ostavlja utisak da su svi oni nama na raspolaganju i da sa njima možemo da radimo šta god želimo. Na vebu postoje informacije koje besplatno možemo da koristimo, to ipak nije slučaj sa svim sadržajima koji su nam dostupni. Potrebno je proveriti za svaki sadržaj koji planiramo da upotrebimo, kakva su prava nad njim i spisak dozvoljenih mogućnosti upotrebe.

Čak i ako nema obaveštenja o autorskim pravima, to ne znači da sadržaj nije zaštićen. Od trenutka kada se nešto napiše, to je zaštićeno zakonom o autorskim pravima.
Autorsko pravo – daje vlasniku sadržaja (veb lokacije, knjige, video snimka…) Kontrolu nad tim ko i na koji način može da koristi njegov rad. Često možemo da vidimo zloupotrebu ovog prava na primeru preuzimanja i distribucije muzike sa veba. Takođe, nije redak slučaj da učenici preuzmu sa veba gotov maturski ili drugi rad i prezentuju ga kao svoj. To je primer plagijatorstva, koje je nelegalna akcija podložna kazni.

Primer plagijatorstva nije samo preuzimanje tuđeg rada u celosti. Plagijatorstvo je i ako rad koji pišemo kreiramo tako što iz različitih izvora iskopiramo gotove delove, na primer cele rečenice, i njih upakujemo u jedan rad sa neznatnim izmenama i pridodatom po nekom našom rečenicom. Svakako je potrebno da znamo šta je nedozvoljeno kada počnemo da koristimo veb, ali treba da znamo i šta je dozvoljeno.

Dozvoljeno je, a i poželjno, da naše znanje proširujemo proverenim informacijama koje pronađemo u knjigama, kao i na vebu, i da to znanje prikažemo u nekom našem radu, kao što je na primer maturski ili diplomski rad. Ukoliko pišemo i oslanjamo se na izvore sa veba, potrebno je da ih navedemo na kraju našeg rada kao literaturu koja je korišćena. To se radi tako što navedemo ime autora, naziv dela i veb-adresu, ukoliko je izvor pronađen na internetu.

Gotova veb-dizajn rešenja

Upotrebom sistema za dinamičko upravljanje sadržajem CMS ( engl. Content Management System) mogu da se kreiraju veb-sajtovi i bez poznavanja programiranja. Ovi sistemi nude grafički interfejs koji omogućava da se proces kreiranja sajtova i njihovo kasnije održavanje i izmene, sastoji i od jednostavnih koraka. Za kreiranje sadržaja dovoljna je veza sa internetom i veb-brauzer. S toga je upravljanje sadržajem moguće sa bilo koje geografske lokacije.

Podaci su odvojeni od dizajna što omogućava prikaz istog sadržaja na drugi način jednostavnom izmenom šablona kojim je opisan dizajn. Svaki od sistema ima veliku bazu šablona koji mogu da se besplatno preuzmu i koriste. Najčešće je moguće kreiranje sopstvenih šablona.

Neki od primera često korišćenih CMS portala su: Joomla!, WordPress, Weebly, Google Sites. Iako postoje razlike među nabrojanim sistemima, oni imaju i zajedničke odlike. Svi nude prostor na svojim serverima za postavljanje veb-sajta. Tekst se unosi na veb-stranice veb-sajta koja se kreira, u jenostavnom tekst editoru koji ima neke osnovne opcije za formatiranje sadržaja. Obezbeđeno je lako dodavanje linkova, slika, video snimaka itd. Pre postavljanja stranice na veb, moguće je videti kako će stranica izgledati. Sadržaj stranice mogu ds menjaju osobe kojima je vlasnik dodelio ta prava. Objavljivanjem sadržaja, veb-sajt postaje vidljiv na vebu i svi mogu da ga pregledaju.

Nije retko da se ovi sistemi menjaju tokom godina, kao što je uobičajeno i za druge softverske alate da dobijaju nove verzije tokom vremena. Izmene su česte u interfejsu i dizajnu. Može da se desi da tekst editor i njegove funkcije izgledaju drugačije, da je promenjen raspored elemenata na ekranu, kao i da su dodate neke opcije kojih nije bilo. Najčešće su nakon izmena zadržane sve osnovne funkcije koje su i ranije postojale, u smislu da postoji prostor za unos teksta, izbor šablona, alatke za dodavanje stranica i multimedijalnih sadržaja.

Poslednji postovi

Kako odabrati odgovarajući sto i stolicu za kompjuter?

Mnogo toga treba uzeti u obzir pri izboru kancelarijske stolice, od materijala, podrške i prilagodljivosti do ukupnog stila i cene. Odabir kancelarijske stolice verovatno nije nešto...

Software and Data Engineering – novina u obrazovanju

Još jedna sjajna sagovornica, Marina Marjanović Jakovljević, reći će nam ovom prilikom nešto više o novom smeru na fakultetu posvećenom Data Science, odnosno – nauci...

Fabrika znanja – ITgirls u Podgorici!

Regionalna IT manifestacija biće održana sedmi put za redom u Podgorici, na Univerzitetu Donja Gorica, između 10. i 11. oktobra. Najveći IT događaj u regionu okupiće...

Calling ITgirls: Prvi Beyond Code meetup u Beogradu

Prvi Beyond Code meetup biće održan u sredu, 6. septembra sa početkom u 18h u prostorijama beogradskog Startit Centra. Nakon Amerike, serija ovih događaja sledi...

Popularno