Jasmina Novaković – preduzetnica koja je pokrenula Prodavnica.biz

Jasmina Novaković – preduzetnica koja je pokrenula Prodavnica.biz

Porazgovarali smo s Jasminom Novaković, preduzetnicom odgovornom za osnivanje Prodavnica.biz.

1. Kako si došla na ideju da pokreneš Prodavnica.biz? Kada i kako je sve počelo?

Januara, 2009-te godine smo kolega i ja došli na ideju da kupimo portal za izdavanje reklamnog prostora i time započnemo sopstveni biznis. Kupljen je portal Prodavnica.biz koji je omogućavao klijentima da za izvesnu sumu predstave svoju delatnost u određenim kategorijama, kao što su turizam, trgovina, automobili, i slično. Međutim, tokom prvih 6 meseci posao nije donosio odgovarajuće rezultate, te smo morali brzo da razmislimo šta ćemo raditi po pitanju promene poslovanja. Ispitivanjem tadašnjeg stanja na tržištu i kroz razgovor s kolegom, koji je stručnjak za Linux i Windows servere, došli smo na ideju da promenimo poslovanje u izdavanje zakupa servera i registracije domena. Počinjemo s radom na osposobljavanju sajta Prodhosting.net i pokrećemo novi vid poslovanja koji je za kratko vreme dao odlicne rezultate. Prodhosting.net polako postaje brend firme Prodavnica.biz.

  1. Čija podrška ti je najviše značila prilikom poketanja posla?

Kao što sam navela, od početka poslovanja do danas sarađujem s kolegom koji je stručnjak za IT sektor. Bez njegove pomoći i podrške poslovanje ne bi moglo biti kvalitetno kako je to danas slučaj.

  1. Opiši ukratko kako to sve izgleda i funcioniše, kaži nam šta vi sve nudite. Ko su najčešće klijenti, čime se bave?

Prvenstveno, posao se bazira na online poslovanju. Klijenti koji su zainteresovani za naše usluge zakupa hosting paketa i domena mogu posetiti nas sajt prodhosting.net, registrovati se, i poručiti željene usluge. Od momenta kada izvrše uplatu za poručene usluge, u vrlo kratkom roku (u zavisnosti od toga da li su platili putem nekog online platnog sistema ili putem opšte uplatnice u banci ili pošti) dobijaju parametre za poručene usluge. Pored toga, ukoliko klijent želi izradu kompletnog sajta, sve usluge može naći kod nas. Domen, hosting, izrada sajta i tehnička podrška su osnov našeg poslovanja. Klijenti komuniciraju s nama putem telefona, skajpa,email-a, putem tiketa za tehničku podršku i online chata koji se nalazi na sajtu prodhosting.net

Specijalizaovali smo se za audio streaming usluge tako da imamo nekoliko klijenata koji kod nas zakupljuju ovu vrstu usluge za radio streaming. Takođe, možemo obezbediti virtuelne servere za potrebe većih kompanija, kao i za veće portale i zahtevnije sajtove, nudimo Cloud hosting usluge.

  1. Ko vam je bio prvi klijent i kako je to izgledalo? Šta si naučila iz tog iskustva, da li se i koliko vaš način poslovanja od tada promenio?

Naravno, kada se pokrene sopstveni posao, prvi klijenti i prva iskustva se pamte gotovo celog života. Naš prvi klijent bila je firma Fero commerce iz Beograda. To je bio u startu veliki posao. Klijent se odlučio da mu se odradi sajt za njegovu poslovnu delatnost zajedno sa zakupom domena i hostinga, i našom podrškom. Takođe klijent je želeo i naše usluge grafičkog dizajna u vidu izrade kataloga za njegove proizvode. Iskustvo je bilo fenomenalno i saradnja se produžavala iz godine u godinu. Brzina i kvalitetan pristup poslu su bili i ostali naša osnova na kojoj baziramo poslovanje i ovakva praksa traje od prvog klijenta do danas.

  1. Koliko vremena je bilo potrebno da se posao razradi?

Prvih 6 meseci poslovanje se baziralo na našoj promociji i predstavljanju klijentima, tako da mogu reći da se posao postepeno razrađivao u periodu od prvih godinu i po dana.

  1. Predstavi nam ukratko tim iza ove priče. Kako ste se okupili, kako ste raspodelili zaduženja?

Glavni saradnik je Nemanja Đurić, čovek koji je oslonac u svakom smislu – poslovnom i prijateljskom, i s njim je počelo poslovanje koje traje i dan – danas. On je stručnjak za IT sektor i usko je specijalizovan za održavanje Linux i Windows servera, kao i za kompletnu tehničku podršku. Drugi saradnik je gospodin Milan Radnić iz Šapca od koga smo kupili portal Prodavnica.biz. I s njim traje saradnja od samog početka. G-din Milan Radnić je stručnjak za web design i razvijanje aplikacija. Treći saradnik je Saša Vuković koji ima svoj sajt e-portal gde pruža usluge web i grafickog dizajna. On je ispočetka bio naš klijent, a saradnjom iz godine u godinu postali smo bliži saradnici. On je specijalizovan za izradu e – shopova i izradu logotipa. Kada dobijemo konkretan zahtev od klijenta, dogovaramo se ko će odraditi koji deo posla i tačno se zna po projetku ko šta radi i za šta je zadužen.

  1. Šta su tvoje obaveze? Šta je najbitniji deo tvog posla?

Moje glavne obaveze su organizacija poslovanja i saradnika. Što bi se reklo, ja se nalazim “na prvoj borbenoj liniji” kada su u pitanju klijenti, jer je moj deo posla  prodaja i marketing. Takođe, održavanje postojećih i pronalaženje novih klinjenata spada u opis mog posla. Onaj manje interesantan deo koji obavljam tiče se administracije. Pored toga, radim na osnovnoj podršci klijentima za domene i hosting, kao i na izradi bazičnih, portfolio sajtova za mala i srednja preduzeća.

  1. Šta ti se najviše dopada u ovom poslu, a ima li i nešto što ti teško pada?

Ovaj vid poslovanja pruža mogućnost neprestanog učenja i napretka, podrazumeva kreativnost i mogućnost organizovanja poslovanja u skladu s mojim potrebama, željama i znanjem. Dakle, fleksibilnost. Deo posla koji mi malo teže pada je birokratija koja je, iako smo IT firma, još vrlo zastupljena.

  1. Kakvi su planovi za ubuduće? Koji su ciljevi koje bi želela da ostvarite s Prodavnica.biz?

Planovi za budućnost su svakako proširenje poslovanja i zapošljavanje novih radnika. Dodatno ulaganje u samopromociju i markerting će biti neminovno, posvećivaće se više pažnje prezentaciji firme na društvenim mrežama. Ciljevi su nepromenjeni – da Prodavnica.biz sa svojim brendom Prodhosting.net nosi epitet sigurnog, kvalitetnog poslovnog partnera za velika, mala i srednja preduzeća u Srbiji.

Tatjana

Writing is thinking on paper.

No comments yet. Be the first one to leave a thought.
Leave a comment

Leave a Comment