Prvi IT Girls Hackathon je odlično prošao. Bravo, devojke!

Prvi IT Girls Hackathon je odlično prošao. Bravo, devojke!

U subotu, 3. Septembra, održan je prvi IT Girls Hackathon.

 14138594_1652653731716421_3984727252487695540_o

Prethodilo mu je mini druženje, 1. septembra, kada su oformljena četiri tima i dodeljen im je zadatak – osmisliti i prezentovati softversko rešenje, koje će poslužiti da se početnici lakše snađu u svetu programiranja.

Hackathon je osmišljen kao projekat za devojke početnike u programiranju. Ideja je bila da se devojke upoznaju, povežu, da uz druženje urade nešto na šta će svakako biti ponosne i svi mi zajedno sa njima.

Sve je proteklo u najboljem redu, sjajnoj atmosferi i učesnice su, i te kako, pokazale da su na putu da postanu odlične programerke.

Radnja se odvijala u prostorijama Namics-a. Punih 8 sati (i malo preko toga) ove izuzetne devojke su zajedničkim snagama tražile optimalno rešenje zadatka pred kojim su se našle. Kako je tema bila tajna do pred samo takmičenje, zapanjujuće je s kakvom lakoćom su se devojke snašle u ovoj ulozi.

Četiri tima, svaki sa svojim mentorom, učinili su da dan bude zanimljiv i produktivan, a timovi su sledeći: Fantastična Četvorka, Fončice, The Powerpuff Girls i BB3, u kojem smo imali i najmlađeg entuzijastu, šesnaestogodišnju učenicu Prve gimnazije. Pritom, ovaj tim je brojao samo tri učesnice, dakle, jednu manje od ostalih.

Tim “Fantastična četvorka” činile su devojke sa ETF-a, jasno je da su „Fončice” bile sa Fon-a, “The Powerpuff Girls” predstavnice Matematičkog fakulteta, dok su BB3 bile individualci, upoznale su se na meetup-u koji je održan 1. septembra.

Rešenja koja su predstavile bila su krajnje interesantna i inovativna, a sve ideje i sadržaj koji je ovom prilikom napravljen ostaće u vlasništvu timova.

Prilikom prezentacije, devojke su bile jako sigurne u sebe, bez imalo poteškoća su nam obrazložile svoje ideje i ukratko objasnile kako njihove aplikacije funkcionišu.

Nakon višečasovnog rada i većanja žirija, pobedu je odneo tim The Powerpuff Girls.

pobednicki tim

“Naša igrica se zove Mario++ i napravljena je u Unity-ju, kod je pisan u C#. Glavni lik igrice je Super Mario, ali je promenjen svet oko njega i on sad izgleda kao svet računara. Ideja je da deca kroz igru nauče osnovne pojmove i principe programiranja. U igri Super Mario treba da skupi određeni kod kako bi prešao nivo. Kako on sakupi deo koda, dete dobija jednostavno objašnjenje šta je to sakupio i čemu to služi. Na kraju svakog nivoa može i da vidi efekat tog koda.

Igrica je namenjena deci između 9-12 godina. Prijavile smo se za ovaj Hackathon radi novog iskustva, dobrog druzenja, i da bismo pokušale zajedno da napravimo nešto novo i zanimljivo.”, – kaže Anja Ivanišević, jedna od članica The Powerpuff Girls.

Jednoj od učesnica Hackathon-a biće ponuđena praksa, upravo u Namics-u.

Sve učesnice su zaslužile čestitke i sigurni smo da ih čeka mnogo uspeha u budućim karijerama. Apsolutno smo sigurni da mogu postati samo bolje.

Što se nas tiče, nećemo se zaustaviti na ovome. Hackathon je na neki način bio odskočna daska, ali  svakako smatramo da je potrebno organizovati još ovakvih dešavanja i omogućiti mladim talentima da se afirmišu.

Do neke nove ideje i nove šanse za zajedničko druženje, pozdravljamo vas.

Pružimo šansu mladim ljudima da napreduju i izgrade svoj put, njima je potreban vetar u leđa. Za ostalo su, sasvim sigurno, dovoljno talentovani!

Nevena

Lovac na izazove po izboru, regruter usled spleta okolnosti.

No comments yet. Be the first one to leave a thought.
Leave a comment

Leave a Comment