Sofija Popara iz Pausal.rs – Odvažite se da ostvarite svoju ideju.

Sofija Popara iz Pausal.rs – Odvažite se da ostvarite svoju ideju.

Posle višegodišnjeg iskustva u radu sa startapovima i knjigovodstvom, Sofija Popara je osnovala Clever, društvo čiji je glavni cilj edukacija preduzetnika u vođenju sopstvenog biznisa iz polja finansija i programiranja. Tim Clever se bavi besplatnim radionicama, organizovanjem “otvorenih vrata” svake nedelje i savetovanjem vezanim za finansije.

“Sada, uz pomoć co-Foundera Stefana, započeli smo i sa tromesečnim nastavnim programom iz polja programiranja. Iz svega toga je nastao proizvod Paušal koji je ne tako mala strana ovog preduzetničkog puta”, ističe Sofija.

Šta je Paušal.rpausals i ko je target grupa?

Pausal.rs je web-based aplikacija koja omogućava paušalno oporezovanim preduzetnicima da lako i samostalno vode svoju agenciju. Trudili smo se da napravimo aplikaciju koja je dovoljno automatizovana i ne dozvoljava mogućnost greške. Naravno, stalno radimo na unapređenju osluškujući potrebe korisnika. Ciljna grupa su nam svi paušalci, bez obzira na godine, s obzirom da je aplikacija jednostavna za korišćenje.

Kako ste došli na ideju da pokrenete Paušal?

Ideja je nastala kroz svakodnevni rad sa startapima. Primetile smo da slična pitanja interesuju veliki broj preduzetnika i ljudi koji su spremni da se upuste u pokretanje biznisa. Shvatile smo da postoji prostor za ovakav tip aplikacije na tržištu.

Reci nam nešto o partnerstvu sa Societe Generale Bankom

Societe Generale banka je prepoznala naš potencijal i pre nego što smo lanisrali aplikaciju. Od samog starta bili su značajna podrška. Oni se u velikoj meri okreću paušalcima, pa je saradnja bila logičan sled događaja.

U proseku, preduzetnice čine 25-35% korisnika platforme.

Da li imaš podatak koliko preduzetnica koristi platformu?

Nemam precizan podatak o tome koliko preduzetnica koristi platformu, jer se broj korisnika svakodnevno menja. U proseku između 25-35 % korisnika su žene, što je i neki opšti odnos između žena i muškaraca u preduzetništvu.

Koje savete najčešće traže preduzetnice?

Biti preduzetnik zaheva mnogo truda i ulaganja, pre svega sebe i vremena. Saveti koje traže preduzetnici isti su bez obzira na pol. Tiču se same procedure registrovanja, zatim poslovanja, legalnih postupaka i sl. Ipak, imam utisak da se žene teže odlučuju da samostalno pokrenu biznis.

Kako preduzetnice mogu ostvariti pravo na porodiljsko ili trudničko bolovanje, ukoliko ostvaruju saradnju sa nekom kompanijom po Ugovoru o poslovno-tehničkoj saradnji?
pausal rs

Pravo na porodiljsko i trudničko bolovanje imaju i preduzetnice, ali isto kao i žene zaposlene na ugovor o radu, moraju da ostvare određene uslove. Ukoliko su redovno uplaćivale poreze i doprinose u zakonsko predviđenom roku koji iznosi 6 meseci i makar jedan dan preko toga imaju pravo na 100% porodiljsko. Preduzetnicama koje imaju svoju paušalno oporezovanu agenciju iznos koji im država plaća na ime porodiljskog i/ili trudničkog bolovanja zavisi od poreskog rešenja po kome su oporezovane i jedinstven je od slučaja do slučaja.

Na koje prepreke ste nailazile prilikom pokretanja startapa?

Prilikom pokretanja susreli smo se sa problemima s kojima se bori većina startupa. Pre svega bilo je važno izabrati dobar tim, ljude koji će biti zainteresovani za ideju i spremani da ulažu u sebe. Bio je problem izbalansirati između stalnog posla i razvoja startupa, što je podrazumevalo neprekidan rad i noću, vikendima i praznicima. Tu je, uvek prisutan problem finansiranja, s kojim smo uspeli da se izborimo i bez podizanja investicije.

Sofija Popara će 15. decembra ispričati svoju priču na Startap Grind Belgrade.

Predstavićeš se na Startup Grind Belgrade 15. Decembra. Koju poruku želiš da preneseš onima koji će doći da čuju tvoju priču?

Odvažite se da ostvarite svoju ideju. Uspeh nije zagarantovan, ali osećaj prevazilaženja prepreka i razvoja, kako poslovnog tako i ličnog, je neprocenjiv. Izaberite pravi tim s kojim ćete podeliti to zadovoljstvo.

Prisustvo na Startup Grind događaju je besplatno, a ovde možete da se registrujete i preuzmete kartu.

Nevena

Lovac na izazove po izboru, regruter usled spleta okolnosti.

No comments yet. Be the first one to leave a thought.
Leave a comment

Leave a Comment