Svemirski i aktuelni ovozemaljski problemi

Svemirski i aktuelni ovozemaljski problemi

Svi smo upoznati sa činjenicom da je šezdesete godine dvadesetog veka obeležilo, pored Beatlesa, bipolarne mode i jaza između konzervativnosti i apsolutne slobode, utrkivanje američke i ruske sile u osvajanju svemira. Uložena je enormna količina novca i energije, sva intelektualna i naučna elita se podigla na noge, na obe strane.

Ono što je zasigurno ostalo zapamćeno su urbane legende i teorije zavere koje su skovane paralelno sa tehnološkom ekspanzijom i korakom dalje koji je tada načinjen. Jedna od nainteresantnijih legendi govori o korišćenju olovaka u svemiru. Naime, NASA je uložila čitavo bogatstvo kako bi izumela hemijsku olovku koja bi funkcionisala u bestežinskom stanju. Regrutovani su timovi stručnjaka i spiskana je ogromna suma novca za ovaj poduhvat, dok su Sovjeti prosto koristili grafitne olovke. Ruku na srce, ogroman broj ljudi je poverovao u ovu priču, ili makar poželeo da veruje. Međutim, postoji čitav niz validnih dokaza koji opovrgavaju ovu tvrdnju.

Iako ova priča sa naučnog stanovišta može delovati sumanuto, i te kako se može iz nje izvući pouka. Najjednostavnije rešenje je često najtačnije. Solucija nam je uglavnom na dohvat ruke, samo treba da naučimo da ne komplikujemo stvari. Počinjati ispočetka. Ako treba, naći novi početak. I iznova.

Ne morate raspolagati enormnim kapitalom da biste započeli nešto veliko i važno. Često je dovoljno malo napregnuti vijuge i uključiti elementarnu logiku, a uz to jako poželeti uspeh i imati pogled prikovan za cilj. Nije svaki put do zvezda trnovit ako imamo strategiju uz pomoc koje ćemo ga prokrčiti. Nije put ka poslovnom uspehu borba protiv vetrenjača. Potrebno je istrajnosti, racionalnosti, malo mašte i puno volje, a najviše težnje da se ispitaju mogućnosti.

Što se svemirske olovke tiče, izumeo ju je američki proizvođač po imenu Pol C. Fišer. Patentirao ju  je 1965. godine. Ova hemijska olovka nesmetano radi u prostoru gde zakon gravitacije ne važi, pod vodom i pri visokim temperaturama, pod bilo kojim uglom i na izuzetno masnom ili mokrom papiru.

Tatjana

Writing is thinking on paper.

No comments yet. Be the first one to leave a thought.
Leave a comment

Leave a Comment