Po uzoru na zemlje u kojima je osetan tehnološki napredak, a u cilju ojačavanja postojeće IT zajednice, odlučili smo da pokrenemo ITgirls. Ideja je da oformimo okruženje u okviru kojeg će se ispitati uzroci manjeg broja IT stručnjaka ženskog pola, popularisati zanimanje medju adolescentima i ohrabriti žene da se profesionalno ostvare u ovoj industriji.

Prema Fortune 500 listi, pet najuspešnijih ljudi u IT industriji su Steve Jobs, Elon Musk, Richard Branson, Marc Cuban i Bill Gates.


Ovo smo znali, ali da li primećujete da nema nijedne žene?

Istraživanja pokazuju da je ovaj manjak žena u IT industriji direktna posledica toga što se devojčice od ranog detinjstva usmeravaju ka „ženskim oblastima“, kao što su društvene nauke i umetnost. Broj žena koje učestvuju u razvijanju programa drastično varira od zemlje do zemlje, a prosečan broj žena koje učestvuju u tech timovima iznosi 15,75%.

Naša mala zajednica ima zadatak da vas upozna sa programerkama, dizajnerkama, čitaćete ali i gledati i slušati njihove intervjue, saznaćete kako izgleda jedan radni dan devojke u IT kompaniji, i još mnogo toga. Hajde da zajedno uklonimo potencijalne barijere i pomognemo ženama da se afirmišu kao profesionalci u IT-u kroz istraživanja, edukaciju i promociju.

Do sledećeg čitanja,
ITgirls tim