ITgirls je vodeća neprofitna organizacija koja stvara okruženje podrške za žene u IT sektoru, a u cilju promocije IT zanimanja među ženama. Nastali smo po uzoru na zemlje u kojima je osetan tehnološki napredak i radi ojačavanja postojeće IT zajednice.

Prema Fortune 500 listi, pet najuspešnijih ljudi u IT industriji su Steve Jobs, Elon Musk, Richard Branson, Marc Cuban i Bill Gates.
Ovo smo znali, ali da li primećujete da nema nijedne žene?

Istraživanja pokazuju da je ovaj manjak žena u IT industriji direktna posledica toga što se devojčice od ranog detinjstva usmeravaju ka „ženskim oblastima“, kao što su društvene nauke i umetnost. Broj žena koje učestvuju u razvijanju programa drastično varira od zemlje do zemlje, a prosečan broj žena koje učestvuju u tech timovima iznosi 15,75%.

Istraživanje Startit Centra je pokazalo da od 1.849 ispitanika tek 12% čine žene, koje zarađuju 400 evra manje. Publikacija Republičkog zavoda za statistiku “Žene i muškarci u Republici Srbiji, 2017” je pokazalo da žene čine više od polovine diplomiranih studenata u velikom broju područja obrazovanja, ali su muškarci dominantni u oblastima: Informatika i komunikacione tehnologije (74%) i Inženjerstvo, proizvdonja i građevinarstvo (63%).