Zašto su žene manjina u IT svetu i da li se u narednom periodu očekuje porast?

Zašto su žene manjina u IT svetu i da li se u narednom periodu očekuje porast?

Svedoci smo životne diskiminacije na mnogim životnim poljima. Godinama unazad smo poslove delili na one koje bi trebalo da obavljaju muškarci i na one koje bi trebalo da obavljaju žene. U 21. veku kada sve oko nas neverovatnom brzinom napreduje, da li zaista ima smisla nastaviti tradiciju naših predaka? Ili jednostavno, udruženim snagama izabrati bolji i lakši put za napredak?

IT industrija je i dalje oblast u kojoj dominiraju muškarci. Predrasude o tome kako je oblast informacionih tehnologija teren na kom se muškarci bolje snalaze, u mračnim i zagušljivim prostorijama za svojim računarima, sa mnoštvom nerazumljivih kodova, dovele su do toga da se mlade žene sve ređe opredeljuju za ovu profesiju.

Prema izveštajima 11 najvećih Tech kompanija na svetu, objavljenih prošle godine, samo 30% zaposlenih u njihovim redovima ženskog je pola.

Ipak, po statistikama, Srbija može da se pohvali boljim prosekom u odnosu na druge zemlje u Evropi po broju visoko obrazovanih žena u IT sektoru. Prema zvaničnim podacima Republičkog zavoda za statistiku, udeo ženskog kadra u našoj zemlji u ovoj oblasti je 44%. Na evropskom nivou taj udeo je nešto manji od 30% (podaci Evropske Komisije). Naravno, ti podaci su zasigurno drugačiji ukoliko bismo u  obzir uzeli i freelanser-ke. U svetu žene čine samo desetak odsto inicijatora startap projekata. Bilo da se radi o razvoju aplikacija ili kreiranju veb stranica, što je poražavajuća činjenica s obzirom na to da je danas pokretanje startap-ova u ekspanziji.

Prema podacima sa okruglog stola na temu “Žene u IT sektoru”, koji je održan u aprilu 2016. u Beogradu, u IKT sektoru radi samo 8 do 10% žena. Statistika je i više nego porazna kada se uzme u obzir činjenica da je 70% devojčica u osnovnoj školi zainteresovano za karijeru u ovoj industriji. Da li je nedovoljna zastupljenost IKT-a u osnovnom obrazovanju glavni “krivac” za manjak žena u IT sektoru?

Nezainteresovanost ili diskriminacija?

Razlozi deficita žena u IT branši su različiti. S jedne strane, vrlo je mali procenat žena koje su zainteresovane za kompjuterske nauke i tehnologiju. Sa druge strane se čini da se tehnički fakulteti i dalje doživljavaju kao “prirodno” okruženje muškaraca, gde su žene poput uljeza, zbog navodnog nedostatka predispozicija za ovaj poziv. Naravno, to ne znači da se žene u Srbiji sistemski suočavaju sa rodnom diskriminacijom na tehničkim fakultetima. Ali se očigledno radi o dominaciji tradicionalnog i patrijarhalnog obrasca i pogrešnoj percepciji koje još uvek opstaju.

Žene jesu manjina, ali postoje primeri koji daju izvrsnu motivaciju.

Prvi programer je u stvari bila programerka – Avgusta Ada King, engleska matematičarka i “kraljica paralelograma i algoritama” koja je 1840. godine  napisala prvi algoritam za rano mehanički, opšte namenski računar (tj. analitičku mašinu).

Grejs Murej Huper (1906-1992.), admiral u američkoj mornarici, bila je izuzetna žena koja se uhvatila u koštac sa razvojem softvera. Doprinela je razvoju programiranja od primitivnih programerskih tehnika koje su bile veoma naporne, do sofisticiranih tehnika koje upotrebom kompajlera (programa prevodioca) iziskuju od programera mnogo manji napor i poznavanje viših programerskih jezika (Cobol, Basic, Pascal). Ona je i tvorac termina “bug”, koji danas često koristimo.

Tokom 1941. godine, šest žena bile su glavni programeri prvog elektronskog programabilnog računara na svetu – ENIAC-a. Projekat je vođen pod okriljem američke vojske za vreme Drugog svetskog rata. Ovih šest žena su naučile da programiraju bez programskih jezika ili alata, već samo uz pomoć logičkih dijagrama.

Margaret Heafield Hamilton je radila u MIT Instrumentation laboratoriji, koja je razvila softver za svemirski program Apolo. Bila je zaslužna za sprečavanje prekida sletanja letelice Apolo 11 na Mesec.

“Programerka iz blata”

Još u osnovnoj školi Malvika, devojčica iz Indije, počela je da se interesuje za programiranje. Mnogi njeni vršnjaci u tim godinama nisu uopšte znali šta je C++ ili Pascal, a ona ih je već uveliko koristila. Kada je završila osmi razred, Malvika je napustila školu. Počela je neumorno da radi na svom obrazovanju, slobodno i neometano da uči ono što najviše želi. Za samo godinu dana marljivog rada Malvika je naučila toliko da je mogla da se zaposli kao programer. Njenim mentorima je jasno da ovu tinejdžerku čeka blistava budućnost, jer je izabrala profesiju koja ne samo da je zanimljiva i dinamična već je i unosna. Ne samo što je pokazala ženama da mogu biti uspešniji programeri od muškaraca već je ohrabrila i roditelje da bez predrasuda upisuju svoje ćerke u škole za programiranje.

Juriti za novcem je nekad bolje nego pratiti svoju strast, jer u toj trci takođe možete da otkrijete šta zaista želite. Ovako bi mogao da se protumači put Diane Bryant, koji je započela kao beskućnik, a danas je jedna od najmoćnijih žena u IT svetu.

Iako broj žena u IT industriji nije zadovoljavajući, postoji veliki broj žena na visokim pozicijama.

  1. Marrisa Mayer predsednik i CEO za Yahoo.
  2. Safra A Catz – predesnicu Oracle-a,
  3. Padmasree Warrior – šef za tehnologiju, CTO u Cisco-u.
  4. Sheryl Sandberg – šef za operacije, COO, Facebook.
  5. Katie Cotton – potpredsednica kompanije Apple.

 

Neke kompanije počele su da se bave problemom nedostatka žena u IT sektoru, a među njima je i kompanija Google. Zaposleni u ovoj kompaniji su napravili algoritam pokušavajući da otkriju zbog čega su žene manje zastupljene u IT sektoru. Došli su do otkrića da se žene osećaju neprijatno i da čak odbijaju posao jer nisu imale priliku da vide ni jednu ženu tokom intervjua. Tokom telefonskog razgovora koji oni kao poslodavac obavljaju pre nego što pozovu nekoga na intervju uočili su da se žene teže snalaze da iskažu svoja znanja i sposobnosti, pa često ispada da imaju mnogo manje kvalifikacije. Zbog ovoga kompanija Google sada postavlja detaljnija pitanja i dolazi do mnogo boljih rezultata. Danas mnogo više žena radi u njihovoj kompaniji.

U “Microsoftu” žene čine otprilike jednu trećinu zaposlenih, te kompanija aktivno radi na povećanju tog udela.

Međunarodna organizacija „Geekettes“, bori se za povećanje udela žena u IT sektoru. Jer još uvek je njihov angažman u industriji budućnosti preslab.

Početkom ove godine pokrenut je sajt ITgirl.rs sa namerom da se što više žena priključi IT sektoru. Prvobitna ideja je da se žene motivišu, ohrabre, da se u njima probudi želja. Svakako da sajt posećuju i muškarci, zabeleženi su i odlični rezultati podrške.

Kao sjajna podrška ženama su i radionice Ruby on Rails, osmišljene za žene, kao i prvi IT girls Hackathon.

Žene jesu manje zainteresovane, ali ne i manje sposobne! 

Žene u IT-uEvidentno je da je tehnologija ušla u sve pore našeg života, tako da jesve veći broj IT stručnjaka uopšte, pa tako i žena. Smatra se da će u tom polju uvek brojčano dominirati momci, ali ne drastično. Svakako je zabeležen napredak što se žena u IT svetu tiče. Sve više ima zainteresovanih za informacione tehnologije, naročito u oblasti web dizajna i računarske multimedije. Porast je već očigledan, ali se očekuje brži tempo priključivanja žena IT sektoru.

Danijela

Ako možeš sebe u nečemu da zamisliš, možeš naći put da to i ostvariš.

No comments yet. Be the first one to leave a thought.
Leave a comment

Leave a Comment